Indlæser Begivenheder

Slyngler, sjovere og gravrøvere
True Crime fra 1790-1900 – en svunden tid i Danmark
Foredrag ved Henning Frandsen i Tjelecenteret, Ørum den 17. april 2023, kl. 19.00 

Journalist, foredragsholder, og historiker Henning Frandsen er en efterspurgt person, når den gode og spændende historie skal fortælles. Denne aftens tema fremgår af overskriften, og man kunne næsten forledes til at tilføje det lidet flatterende udtryk ”skiderikker”.
Om foredraget står der: Politiets muligheder for at opklare forbrydelser begrænsede sig langt hen i 1800-tallet til afhøringer, efterlysningen og udlovning af dusør. Ydermere var politibetjentene ofte få, uduelige og fordrukne. Politiets begrænsede muligheder er en rød tråd i sagen om ågerkarlen Snorre John, som åd bevismaterialet, men alligevel røg i spjældet.
I får også historien om Balle Lars, som præsten spildte guds ord på, og om skidtknægten Ole Kollerød, der som en af de få forbrydere, skrev sine erindringer.
Gravrøverne på Assistents Kirkegård på Nørrebro, der nær var blevet lynchet, og rovmorderen Anders Sjællænder, som dømtes til døden, men først i tredje forsøg fik hovedet kappet af, har fået plads i foredraget, ligesom ægtefolk der kom rottegift i maden, som de serverede for deres partner.
Foredraget vil blive krydret med korte omtaler af politiets historie, lov og ret gennem tiderne og om, hvordan vi har straffet forbrydere.

Det bliver spændende om foredraget vil indeholde personer fra Tjeleegnen. Gennem historien har vi repræsenteret et forskelligartet persongalleri, så hvorfor ikke også slyngler, sjovere, skiderikker og gravrøvere?

Foredraget varer ca. 6-7 kvarter med en pause midt i forløbet. Her vil Foreningen servere enten et glas vin, en øl eller vand. (Inkluderet i entreen) Gratis for medlemmer – ikke medlemmer 50 kr.

Alle er velkomne!